fbpx Skip to main content

Luisteren naar je lichaam; dat leer je niet op school.

Naar je lichaam luisteren is niet iets wat je op school leert. Dat leren we in de lessen van het leven. Als je chronisch ziek bent, heb je vaak al jaren op mentaal en fysiek niveau een strijd gestreden. Daarbij zitten velen van ons in ons hoofd (overleven) met als gevolg dat we het contact met ons lichaam verliezen. De signalen leer je te negeren; immers je moet vooral doorgaan. En als je maar lang genoeg doorgaat, dan voel je alleen nog maar de pijn en minder wat je lichaam nodig heeft om te ontspannen en te herstellen. Dit komt deels omdat het lichaam onder continue fysieke en mentale stress staat en niet meer weet hoe het moet ontspannen. Dit contact van jezelf met jezelf zal hersteld moeten worden. Van daaruit kun je weer leren om betere keuzes te maken om mentaal en fysiek beter in balans te komen. Daarbij is ook je mindset een zeer belangrijk onderdeel; heb je vertrouwen in jezelf en het zelfherstellend vermogen van je lichaam? Wat kun je zelf doen om hier positieve invloed op uit te oefenen?

Maar er is meer. Ook sociaal-emotioneel is er vaak veel uit balans geraakt; ziek zijn geeft ook druk op je relaties. Partner, familie, vrienden en werk; er is een continue informatiestroom die zeer bepalend kan zijn in je weerstand en energiebalans. Ook hier verlies je vaak ongemerkt veel energie. Je wilt wel, maar je kunt gewoon even niet. Hoe leer je nee zeggen, zonder dat je je daarbij schuldig voelt? Hoe leer je nu om echt je grenzen te bewaken? Zeg eens eerlijk? Hoe vaak per dag voel jij je rustig en krachtig in de communicatie en het begrip van de ander? Of telt voor jou nog steeds; Waarom begrijpt niemand mij? En voel je je vaak eenzaam en alleen? Die energie is loodzwaar, maar dat kan verlichten als je mentaal sterker wordt en ook een begripvolle omgeving creëert. Want daar heb je zelf wel degelijk invloed op, ook al denk je van niet. Jij bepaalt hoe je omgaat met het gedrag van een ander. Laat je je leeg zuigen in je energie of ben je weerbaar en de baas over je eigen emotionele energiebalans?

Chronisch ziek zijn zorgt soms ook voor afvlakking van gevoelens en emoties. Je zondert jezelf steeds meer af en er is minder ruimte en energie voor zaken die belangrijk voor je zijn en waar je zingeving in vindt. Ook dit heeft invloed op je energiebalans. Dit noemen we ook wel het spirituele niveau van gezond zijn; doe ik waar mijn passie en mijn kwaliteiten liggen en haal ik daar energie uit? of klaar ik mijn kunstje en doe ik wat een ander van mij verlangt. Het klinkt misschien als kleinigheid, maar hier ligt een grote energievreter op de loer. Juist als je al weinig energie hebt, zijn dit de zaken om goed onder de loep te nemen en te onderzoeken! Energiewinst op dit terrein levert je heel veel op! 

Bovenstaand legt kort uit welke 4 energieniveaus in balans moeten worden gebracht om duurzaam meer energie te krijgen en een vrolijker en gelukkiger leven. Wil jij dit ook? Dan is de eerste stap; verantwoordelijkheid nemen voor de zaken die je zelf kunt beïnvloeden. Je hebt niet gekozen voor deze ziekte, maar je hebt wel invloed op hoe jij hiermee om gaat en hoe je hier de rest van je leven invulling aan geeft.
Is dit eenvoudig? Nee voor de meesten niet. Mijn coachtraject kan ongetwijfeld ook voor jou een positief effect hebben.

Want echt! Welke diagnose je ook hebt, er is meer uit de dag halen dan dat je nu gewend bent. Ik help je daar graag bij! Check mijn coaching, maak een gratis kennismakingsafspraak of boek meteen een gelukgesprek.