fbpx Skip to main content

Wat is een holistische visie?

Ik zie jou als compleet mens.
Heel in alle aspecten.

Mijn uitgangspunt is dat lichaam en geest altijd met elkaar verbonden zijn.

Een ziekte bekijk ik bijvoorbeeld niet alleen als een puur lichamelijk verschijnsel. Immers, veelal ben je niet ziek geboren. Maar is er ergens in jouw leven een fysieke disbalans ontstaan. De oorzaak hiervan is lastig te achterhalen, maar kan bijvoorbeeld haar wortels hebben in (te) veel stress, in verkeerde voeding, omgevingsfactoren of een emotionele en psychologische disbalans. Vanuit een holistische benadering kijk ik dan ook altijd naar de mens als totaalplaatje.

Het holisme is een levenshouding waarbij je leert luisteren naar wat je diep van binnen eigenlijk al weet. Een levensvisie waarbij je dat wat je weet meer in overeenstemming brengt met hoe je jouw alledaagse leven vorm geeft.
  • “Wat is belangrijk voor mij?”
  • “Waar krijg ik energie van en wat ontneemt mij juist energie?”
  • “Ben ik bereid om écht eerlijk te kijken naar mijn gedachtepatronen?”
  • “In hoeverre kan en durf ik wat ik wil ook tot uitvoering te brengen in mijn leven?”
  • “Ben ik bereid om opgelegde patronen los te laten?”

Zelfkennis & bewustzijn

Het is dus belangrijk om jezelf te leren kennen. Om te leren wat je energievers en energievreters zijn, om je stresstriggers te herkennen, je ‘trauma’s’ op te ruimen en beter voor jezelf op te komen. Van daaruit ontstaat er meer balans, kun je duidelijker communiceren en beter naar de behoeften van anderen luisteren.

Vraag is; ben je bereid dit aan te gaan?

Door inzicht te krijgen in jouw energiebalans en daar vervolgens aan te werken, zal je merken dat je draagkracht groter wordt en je draaglast kleiner. Hoe mooi is dat! Dat levert direct meer energie op. ​Hoe ik dat zelf heb gedaan? Lees maar over mijn leven met een chronische ziekte.

Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

5 niveaus die invloed hebben op je energiebalans

Fysiek

Bij ziekte of Burn-out ligt de nadruk vaak op het fysieke deel. En dat is ook logisch want je kunt verschillende fysieke klachten ervaren die erg belemmerend kunnen zijn in je dagelijks functioneren. Daarom is het enorm belangrijk om te onderzoeken hoe je je lichaam zelf beter kunt ondersteunen met voeding en leefstijl zodat de klachten beter draagbaar zijn. Oftewel je draagkracht versterken. En daarnaast natuurlijk de draaglast verlichten. Dat levert direct meer energie op!

Sociaal-emotioneel

Een fysieke klacht werkt echter altijd door op andere niveaus. Ook sociaal-emotioneel. Denk maar aan hoe je omgeving reageert op je ziek zijn. Kun jij makkelijk verwoorden wat er aan de hand is, hoe je je voelt en kun jij goed je grenzen stellen? Of heb je steeds het gevoel dat je anderen teleurstelt? dat je niet aan de verwachtingen kunt doen? Dat niemand je begrijpt? Dat zijn allemaal zaken die heel veel energie vragen en waar jezelf wat aan kunt doen.

Mentaal

Je gedachten bepalen je emoties en je emoties hebben enorm veel invloed op je energieniveau. Welke energie voert de boventoon? Is die zwaar of licht? en hoe ga je daarmee om? Hoe sterk ben je mentaal om dit ziekteproces te veranderen in een herstelproces? wat is daarvoor nodig? Vaak worden we belemmerd door oude overtuigingen of gedragspatronen. Die niet meer passend zijn wanneer je leven ineens een andere wending neemt. Je zult daarom op zoek moeten naar nieuwe patronen en denkbeelden die beter passen.

Spiritueel

Sommigen vinden het woord spiritueel wat zweverig klinken. Het is echter totaal niet zweverig. Spiritueel gaat (voor mij) vooral over je levensstijl. Over een bezield leven, een leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Waarbij je kunt zijn wie je bent en de dingen doet die bij je passen. Dat levert je energie op. Daarbij gaat het ook over je kernwaarden en je kwaliteiten. Het gaat om vragen als: Waar wordt je blij van en wat geeft jou voldoening en zelfvertrouwen? Wanneer je dit helder hebt, ga je vanzelf meer vanuit je innerlijke kracht keuzes maken die goed voor jóu zijn.

Energetisch

Alles is met elkaar verbonden door energie. Energie is de basis waarop het universum en dus onze wereld bestaat. We kijken naar je energieniveau. Wat kost je veel energie en wat levert je juist energie op? Waar lek je energie en waar houd je veel energie vast? Dit geeft je inzicht in waar je aandacht en dus ook je energie naar toegaat en hoe je dat anders kunt doen, hoe je zelf invloed hebt je energiebalans. De basisgedachte is dat elke fysieke ziekte of kwaal (mede) veroorzaakt wordt door een verstoring of onbalans op het energetische lichaam.