fbpx Skip to main content

Chronisch ziek

Je lichaam is vaak al langere tijd uit balans bij chronische ziekte. Na de diagnose is de boodschap vaak: leer er maar mee leven.

Maar hoe dan? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden? Hoe ga je opnieuw invulling geven aan je leven?

Zelf heb ik ontdekt dat er heel veel is wat je zelf kunt doen. Maar dat vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. En vooral om een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar wat er allemaal nog wel mogelijk is. Dit is een fysiek en mentaal proces.

Voordat je echter zover bent om daar met succes invulling aan te geven, is er vaak eerst acceptatie nodig. Het loslaten van weerstand gaat vaak gepaard met emoties. Ook hier is aandacht voor nodig om ruimte te kunnen maken voor nieuwe keuzes. Op oude belemmerende overtuigingen kun je geen nieuwe toekomst bouwen. Hier ligt vaak de uitdaging. Artsen helpen je hier niet bij en in de omgeving is vaak te weinig kennis en ervaring om een chronisch zieke hierin te begeleiden.

Wil jij ook graag leren opnieuw invulling te geven aan je leven met een chronische ziekte en herken je je in bovenstaande? Kijk eens naar de mogelijkheden.

Er is heel veel wat je zelf kunt doen. Ik inspireer je graag en help je graag op weg.