fbpx Skip to main content

Chronisch ziek

Eindelijk is er dan een diagnose. Maar dan? Hoe nu verder? Wat betekent dit voor de rest van mijn leven? Uit ervaring weet ik dat er ongelooflijk veel op je af komt. Na de diagnose is het voor de meeste artsen klaar. Hun werk zit er op. Maar dan? Hoe ga je hier je leven verder mee inrichten? Welke keuzes ga je maken? Hoe ga je beter voor jezelf zorgen? Besef dat alles wat je doet invloed heeft op je energielevel.

Zelf heb ik gemerkt dat ik na jarenlang Fibromyalgieklachten, en wat later dus B12 tekort bleek te zijn, niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel uit balans ben geraakt. De meeste chronische ziekten zorgen voor vermoeidheidsklachten. Vaak heb je al langere tijd veel minder energie en dus is alles wat energie oplevert, of wat je energieverlies beperkt, erg welkom.

Een omgeving die jou niet begrijpt, het steeds weer moeten uitleggen waarom je iets wel of niet kunt. Het kost zoveel energie. Mensen oordelen, zonder ook maar een vraag aan je te hebben gesteld. De artsen leren je niet hoe je daar mee om moet gaan. Dat is aan jezelf om uit te vinden. Vaak heb je echter genoeg aan jezelf om op de been blijven en de dagen door te komen met alle verantwoordelijkheden die je hebt. Juist in deze fase van herstel is het erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en de juiste keuzes te maken. Zo niet, dan pleeg je nog meer roofbouw op je gezondheid.

 

Klik hier voor een gratis inspiratiegesprek