fbpx Skip to main content

Draaglast en draagkracht

Wanneer je uit balans bent door ziekte, Burn-out of een andere reden, dan lijkt het vaak alsof er alleen een mentale of fysieke oorzaak is. In werkelijkheid blijkt dat dit vaak niet op zich zelf staat maar een combinatie is van meerdere zaken die uit balans zijn in je leven. Vaak beïnvloeden deze elkaar. Ik kijk daarom altijd naar alle 4 niveaus die van invloed zijn op jouw energie, rust en balans. Met als doel je draaglast te verlagen en je draagkracht te verhogen. Dát levert energie, rust en balans op.

4 niveaus die invloed hebben op je energiebalans

Fysiek

Bij ziekte of Burn-out ligt de nadruk vaak op het fysieke deel. En dat is ook logisch want je kunt verschillende fysieke klachten ervaren die erg belemmerend kunnen zijn in je dagelijks functioneren. Daarom is het enorm belangrijk om te onderzoeken hoe je je lichaam zelf beter kunt ondersteunen met voeding en leefstijl zodat de klachten beter draagbaar zijn. Oftewel je draagkracht versterken. En daarnaast natuurlijk de draaglast verlichten. Dat levert direct meer energie op!

Sociaal-emotioneel

Een fysieke klacht werkt echter altijd door op andere niveaus. Ook sociaal-emotioneel. Denk maar aan hoe je omgeving reageert op je ziek zijn. Kun jij makkelijk verwoorden wat er aan de hand is, hoe je je voelt en kun jij goed je grenzen stellen? Of heb je steeds het gevoel dat je anderen teleurstelt? dat je niet aan de verwachtingen kunt doen? Dat niemand je begrijpt? Dat zijn allemaal zaken die heel veel energie vragen en waar jezelf wat aan kunt doen.

Mentaal

Je gedachten bepalen je emoties en je emoties hebben enorm veel invloed op je energieniveau. Welke energie voert de boventoon? Is die zwaar of licht? en hoe ga je daarmee om? Hoe sterk ben je mentaal om dit ziekteproces te veranderen in een herstelproces? wat is daarvoor nodig? Vaak worden we belemmerd door oude overtuigingen of gedragspatronen. Die niet meer passend zijn wanneer je leven ineens een andere wending neemt. Je zult daarom op zoek moeten naar nieuwe patronen en denkbeelden die beter passen.

Spiritueel

Sommigen vinden het woord spiritueel wat zweverig klinken. Het is echter totaal niet zweverig. Spiritueel gaat (voor mij) vooral over je levensstijl. Over een bezield leven, een leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Waarbij je kunt zijn wie je bent en de dingen doet die bij je passen. Dat levert je energie op. Daarbij gaat het ook over je kernwaarden en je kwaliteiten. Het gaat om vragen als: Waar wordt je blij van en wat geeft jou voldoening en zelfvertrouwen? Wanneer je dit helder hebt, ga je vanzelf meer vanuit je innerlijke kracht keuzes maken die goed voor jóu zijn.