fbpx Skip to main content
Geen categorie

Chronisch ziek zijn

By 19 februari 2019augustus 31st, 2022No Comments

Leven met een chronische ziekte….


Happy girl hier! Deze week heb ik, na maanden ziektewet, weer 30% van mijn eigen uren gewerkt. Ik geniet van een lekkere alcoholvrije Crodino en sta even stil bij deze mijlpaal. Waar ik een paar maanden geleden nog niet eens 5 minuten kon wandelen en douchen een dagtaak was, heb ik vandaag weer een ochtend gewerkt en daarna zelfs een wandeling van 20 minuten gemaakt. Voor anderen peanuts, voor mij echt een overwinning!

De rollercoaster is vandaag redelijk rustig, maar dat wisselt per dag. De ene dag ervaar ik een oersterk vertrouwen en weet ik zeker dat ik over een paar maanden de rondreis door Amerika ga maken die gepland staat met mijn familie. De andere dag twijfel ik of ik überhaupt een vliegreis zal kunnen maken. Ik voel me onzeker door een onvoorspelbaar lichaam. Op die dagen ben ik moe, gefrustreerd, gebroken, verdrietig en voel ik vooral de pijn en de signalen die mijn lichaam mij geeft. Signalen als  duizeligheid, angstgevoelens, pijn door het hele lichaam, hartkloppingen, druk op de borst, verzuurde spieren, overprikkeling en zeer ernstige vermoeidheid. Allemaal signalen die het gevolg zijn van een auto-immuunziekte Pernicieuze Anemie. In eenvoudigere woorden chronisch B12 tekort. Gelukkig zijn er steeds vaker betere dagen en ook betere momenten. Een diep intuïtief weten dat ik kan herstellen en een sterke mind; daar houd ik aan vast en daar put ik mijn vertrouwen uit. Naast de juiste behandeling met injecties, weet ik zeker dat ik met aangepaste voeding en leefstijl een ‘betere kwaliteit van leven’ kan halen dan nu het geval is. En dat mag ik gelukkig steeds vaker ook daadwerkelijk ervaren. Vandaag is zo’n dag dat ik even vruchten mag plukken van inspanningen die ik al weken en maanden doe. Kleine stapjes voor uit.

Nooit eerder heb ik mij beseft hoe vanzelfsprekend een goede gezondheid altijd is geweest. Maar dat is het niet. Het is iets om ongelooflijk dankbaar voor te zijn. Echt; als je dit leest en gezond bent, wees elke dag dankbaar! Zonder een gezond lichaam kun je niet het leven leiden wat je graag wilt. Dat besef ik me maar al te goed. De afgelopen 10 jaar moest ik steeds meer inleveren. Tot het keerpunt, nu ruim een jaar geleden. Eindelijk de juiste diagnose en eindelijk de juiste behandeling. Is het daarmee klaar? Nee. Dat is het begin van een lang herstelproces.
Ik vraag me zelf af; waar ben ik uit balans geraakt en hoe en wanneer is deze ziekte in mijn lichaam gekropen? Maar vooral: hoe ga ik hier mee om? Wat betekent dit voor de rest van mijn leven? Want ik weet ook; ik heb altijd en overal een eigen verantwoordelijkheid. Selfcare dus. Mijzelf voeden met gezondheid; dat gaat verder dan voeding alleen. Dat gaat ook om ontspanning, beweging, mentale fitheid, emotionele fitheid en zijn wie je in essentie bent. Precies die zaken die ik heb geleerd tijdens mijn coachopleiding. Opnieuw wordt ik uitgedaagd en mag ik daar mee bezig. En dat levert mij veel op. Mijn oude leven krijg ik niet meer terug. Maar hé de toekomst ligt wel voor me!

9-11-2019:
Een aantal maanden verder. Inmiddels werk ik weer 3 dagen. Nu is het tijd om mijn kennis en ervaring te delen en ook anderen te helpen naar meer energie, rust en balans in hun leven! Want het kan écht! Jij hebt invloed op je gezondheid, mentaal én fysiek. Met aanpassing in leefstijl en voeding kun je zó veel meer kwaliteit van leven bereiken dan je denkt! Op mijn Facebook en Instagram account deel ik heel veel gratis tips en inspiratie. Zodat ook jij de eerste stappen gaat zetten naar meer energie, rust en balans in je leven. Oók als je ziek bent.